نام سنتنیال اولین بار در سال 2011 به گوش ما ایرانیها خورد، اما جالب است بدانید که تولید نسل اول این محصول به اواخر دهه 90 میلادی باز میگردد. در آن دوران هیوندای قصد داشت با ارائه یک خودرو لاکچری به جنگ سانگیانگ چیرمن برود اما از آنجایی که هنوز به توانایی ساخت خودرویی در این سطح نرسیده بود، دست به دامان ژاپن شد تا نسخه کرهای از میتسوبیشی پرودیا (Proudia) را با نام هیوندای سنتنیال روانه بازار کند.
اما دومین نسل از این سدان تشریفاتی، داستان متفاوتی داشت. این بار هیوندای با عرضه سدانهای موفق نظیر سوناتا، آزرا و جنسیس، اسم و رسمی برای خودش دست و پا کرده بود و معرفی نسل دوم از پرچمدار این کمپانی در سال 2009 با تکنولوژیهای بومی و احترام بیشتری همراه شد. بخصوص که کمپانی کرهای ادعای رقابت با خودروهایی نظیر بام و سری 7 و مرسدس S کلاس (آن هم با قیمت بسیار ارزانتر) را مطرح کردهبود.
مشخصات فنی
موتور 8 سیلندر 32 سوپاپه
حجم موتور 4600 سی سی
تنفس موتور تنفس طبیعی
انتقال نیرو دیفرانسیل عقب
حداکثر قدرت 366 اسب بخار در 6500 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور 438 نیوتن متر در 4500 دور در دقیقه
جعبه دنده 8 دنده خودکار شیفت ترونیک
شتاب 0 تا 100 6.7 ثانیه
حداکثر سرعت 250 کیلومتر در ساعت
وزن – کیلوگرم
اندازه (میلیمتر) 5160 طول – 1890 عرض – 1495 ارتفاع
باتری فابریک سنتنیال
ظرفیت باتری اصلی: 100 آمپر ساعت – 100AH
ولتاژ باتری: 12 ولت
مدل باتری: سیلد اتمی
چینش قطبها: پایه بلند قطب چپ
داخل کابین
با ورود به کابین هیوندای سنتنیال در همان لحظات نخست متوجه خواهید شد که هیوندای هنوز با رقبای آلمانی خود فاصله دارد. کابین شلوغ و پر دکمه هیوندای، در مقایسه با مرسدس S کلاس و بی ام و سری هفت، انگار یک نسل عقب تر است همچنین در برخی نقاط کابین استفاده از مواد ارزان دیده میشود که شایسته خودرویی با چنین قیمتی نیست.
خرید باتری هیوندای سنتنیال
مناسب ترین باتری برای خودرو سنتنیال بین 100 تا 120 آمپر میباشد. شما می توانید برای خرید باتری این خودرو با کارشناسان فروشگاه آنلاین باتری ماشین تماس بگیرید.