تیبا 2 از جمله محصولات شرکت سایپا است که به عنوان یکی از جانشینان خودروی پراید شناخته میشود. در واقع خودروی تیبا 2 نیز مانند پراید در ابتدای کار به عنوان یک خودروی ارزان قیمت روانهی بازار شد. البته لقب ارزان قیمت در بازار خودروی ایران معمولا تنها در قالب همان لقب باقی میماند و هیچ گاه رنگ واقعیت به خود نمیگیرد. نسخهی هاچ بک خودروی تیبا حدود سه سال پس از نسخهی صندوقدار آن یعنی در سال 91 به بازار آمد. با توجه به این حقیقت که معمولا خودروهای هاچ بک در ایران بیشتر از خودروهای سدان مورد توجه قشر جوان قرار دارند، میزان استقبال از نسخهی هاچ بک خودروی تیبا نیز بیشتر از نسخهی صندوقدار آن بوده است.
مشخصات فنی
موتور 4 سیلندر 8 سوپاپه
حجم موتور 1503 سی سی
تنفس موتور تنفس طبیعی
انتقال نیرو دیفرانسیل جلو
حداکثر قدرت 87 اسب بخار در 5300 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور 128 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه
جعبه دنده 5 سرعته دستی
شتاب 0 تا 100 –
حداکثر سرعت – کیلومتر در ساعت
وزن 1035 کیلوگرم
اندازه (میلیمتر) 3922 طول – 1641 عرض – 1484 ارتفاع
طراحی
طبق اعلام مدیران شرکت سایپا، طراحی تیبا بهوسیله یک گروه طراحی ایتالیایی به نام آنجلینی دیزاین (IET) انجام شده است، اما برخلاف آنچه که از نتیجه کار یک گروه حرفهای ایتالیایی انتظار میرود، نمای ظاهری تیبا ناهماهنگ و قدیمی به نظر میرسد. در تمامی بخشهای طراحی این خودرو از خطوط منحنی و سادهای استفاده شده که در نمای ناموزون تیبا 2 نقش پررنگی ایفا نموده است.
تنها نقطه قوت طراحی تیبا 2 بخش پشتی آن است که نسبت به سایر بخشهای این خودرو زیباتر به نظر میرسد. طراحی داخلی تیبا 2 نیز شاید در مقایسه با خودرو پایه (پراید) زیباتر به نظر برسد، اما در کل میتوان گفت فضای کابین تیبا2، ترکیب ناشیانهای از دو خودرو پراید و ریو دانست که از زیبایی و هماهنگی چندانی برخوردار نیست.